Het eiland Icaria

Ikaria (Grieks: Ικαρία), plaatselijk Nikaria of Nicaria (Νικαριά), vroeger: Doliche (Δολίχη) ) is een Grieks eiland ongeveer 19 km ten zuidwesten van Samos (Noord-Egeïsche Eilanden). Bestuurlijk hoort het eiland tot het departement (nomos) Samos.

De naam zou afkomstig zijn van Ikarus, de zoon van Daedalus in de Griekse mythologie, die na zijn hautaine vluchtpoging in de buurt in het water is gesukkeld.icaria

Er wonen ongeveer 7500 mensen op het eiland. Qua topografie zijn er veel contrasten. Het eiland is op sommige plekken erg groen en vruchtbaar, elders bijzonder onherbergzaam. In tegenstelling tot de meeste Griekse eilanden vind je op Ikaria niet de typische witte huisjes. De Ikarioten zijn het contact met hun verleden enigszins kwijt, want verspreid over het eiland vind je talloze verlaten traditionele woningen met stenen muren en leien puntdaken. Deze huizen worden tegenwoordig vooral door buitenlandse inwijkelingen geapprecieerd, die ze in hun oorspronkelijke glorie trachten te herstellen. Zelf bouwen de Ikarioten veelal smakeloze witte huizen met rode dakpannen, die vooral dienst doen als zomerverblijf.

Het toerisme op Ikaria staat in vergelijking met andere eilanden nog steeds in de kinderschoenen. In en rond Armenistís en Therma Ikariasis er sprake van enig georganiseerd toerisme. Alleen tussen eind juli en eind augustus wordt het eiland letterlijk overspoeld door veelal Griekse toeristen. De ideale maanden om er rust, stilte en milde zomertemperaturen op te zoeken, zijn juni en september.